Saturday, August 29, 2009

...Salam Ramadan...

Dear Diary...

dah lama aku tinggalkan blog nie. arini aku kembali lagi untuk ke sekian kali...
bukannye sengaja nak mendiamkan diri. tapi tuntutan tugas buatkan aku sibuk kebelakangan nie. dgn kursusnye, tugas update datanye. tambah2 lagi, murid2 dh nak mula exam. tggl brape ari je lagi. aku x taula samada ilmu yg aku bagi cukup ke tak tuk mereka hadapi exam nnt. rasenye mcm dh wat yg terbaik. tp, ntahla.... kadang2 rase mcm x cukup je. adoiiii...

emmm...dh smggu kie berposa. skejap je rasenye. pejam celik, pejam celik, esok2 dh nak raye. ape2 pon, hasz nak ucapkan slamat berposa kepada semua teman2 blogger. mmgla dh terlewat. tp, xpekan??? jgnla ade yg bkecil ati klu hasz jarang lawat blog korang ek... hasz cuba update n lawat teman2 slalu lepas nie. insyaAllah... lagipon skang nie laptop n broadband, jarang ade pd hasz...

okla. ade mase nnt kite jumpe lagi. slamat berposa semua....

Tuesday, June 16, 2009

...kecoh + pening...

Dear Diary...


smlm aku start ari pertama persekolahan ngan migrain. awal2 pg kpla dh rase berat. berdenyut2. dlm kete, otw nak ke skolah rase nk tmuntah jer... adeh...knp lak nie??? nsb baik kat skolah, aku ade spare panadol... telan je la...


sampai kt skolah, dlm pening2 aku ttp hepi coz jumpe mmbr2. mcm bdk2 skolah la plak. masing2 bcerita, bgosip n mcm2 lg la. n brita yg plg sensasi smlm, ttg pertukaran 2 org guru skolah tu. bkn memohon tukar. tp ditukarkan... skolah yg calonkan...


ikut critanye, surat dr jbtn sampai mase cuti skolah ari tu. mintak skolah cadangkan nama guru ikut opsyen yg jbtn mintak. sains, BI n kajian sosial. masalahnye, skolah kami lebihan guru BI, math, kajian sosial n pjk. guru yg kene kuar, guru BM n BI. mmgla cikgu BM tu ajar sains. tp dia bukan opsyen. dlm kedudukan guru pon dia x dikira tuk opsyen sains tp di tagging tuk opsyen BM. mestila die x puas ati. diantar lak ke skolah yg kurang guru BM. klu die kuar, skolah aku yg akan kurang guru BM. sape nak cover kelas die tue???


alasan yg GB bagi coz skolah kami lebih guru sains. eh, ape lak!!! xkan die x tau. dr tahun lepas guru yg opsyen sains cuma 2 org jer. aku n sorg lagi cikgu lelaki. yg lain cuma convert ke sains tuk bolehkan diorg ajar subjek tu n dpt elaun bisp. aku rase die tau mksd opsyen nie. bkn die x penah jd GPK. sbb ade yg convert, nmpk mcm skolah tu terlebih guru sains. tp, diorg bkn opsyen...


yg lagi sadisnye, bile salah sorg tny alasan knp die dipindahkan, GB aku leh jwb, tny HAZNEEZA. eh, mcm aku nie ade kuase je nk tkr2 kan org. knp lak nak tny aku? nsb baikla akak tu pandai jwb. sbb die tau, tu bkn keje aku. klu aku yg wat pon, mesti arahan dr pihak pentadbir.

btol la tu! xkan la aku nk wat sendri, tandatangan sendri. mcmla tandatangan aku tu laku sgt sampai leh tukarkan org. dh la xde jawatan. jahat2 aku nie, aku xkan tikam kwn sendri. biarla ramai cikgu kt skolah tu. xdela byk sgt mase ngajar... hehehe... xdela. lg ramai, lg meriah...


lps waktu sklh smlm, GB panggil aku masuk bilik die. still psl isu pertukaran nie. die ttp ckp yg opsyen sains ni tlebih. adoi...bkn aku x explain psl opsyen nie. bile die still tegaskan sklh tlebih guru sains, aku senyap je la. malas nak ckp dh. dh bgtau byk kali, tp still degil. biaq pi la kat dia... aku tau die pggl aku sbb akak tu bgtau yg aku ckp sklh x lebihan guru sains. so, dia nak aku btolkanla ape yg aku dh ckp. eh, aku nie kan guru data skolah. ape yg aku ckp, bdsrkan data la. bkn xde black n white psl bilangan guru nie... n sape suruh dia ckp kt aka tue tny aku psl isu nie. aku jwbla ngan jujur. adoi...makin pening aku nie.


dear diary... btolla ckp mama. bkn senang nak jd ketua nie. bnyk yg nak dfikirkan. n bkn senang nak jd ketua yg disukai semua org bawahan die. pd aku senang jer. jd ketua, tegasnye biar bertempat. dgr cadangan dr semua pihak. bkn cadangan kroni je... n jgn amik kesempatan kenekan org lain sbb masalah peribadi. right??? hehehe...

kepimpinan melalui teladan...

Friday, June 12, 2009

...akhirnye...

Dear Diary...

Akhirnya dh 2 minggu cuti skolah berlalu. rase mcm skjp je. aku??? still mcm dulu. juz makin kembang jer... cuti nie x ke mane2. dok umah je... esk aku akan mulakan smula rutin harian aku. mcm biase... emmmm...

cpt btol mase berlalu... rasenye mcm br smlm je start cuti. mula dgn LPD (2 ari), kelas tambahan, kenduri n slebihnye kat umah jer... ari khamis lepas aku ade tbace blog seorg kwn yg juga cikgu kt skolah, wish farewell tuk 2 org cikgu kami yg akan mula ngajar di skolah lain. eh, setau aku xde yg mintak tukar dlm negeri. yg ade pon sorg. tu pon tuk pertukaran antara negeri n yg pasti x diluluskan. so, sape 2 org mmbr yg bertukar nie???

aku mulala tertny2. mayb aku org terakhir yg akan tau nnt. bl tny empunya blog, die ckp tggu ari isnin nnt. eh, lame tu... mane leh tahan!! but akhirnye aku tau juga dr sorg mmbr. mmg x sangka ade yg akan ditukarkan. ye! aku ngaku. mmg skolah kami tue terlebih guru. terlebih sesgt laa... tp xde angin, xde ribut, 2 org yg ditukarkan.

yg menjadi tanda tanya skang nie, knp diorg??? dulu peg. dr pej. pelajaran ckp, next year br diorg nk kuarkan org. mayb sbb ade perubahan tuk pertukaran kali nie kot. ntahla... nnt2 klu ade mase, aku nk try korek2 dr peg. tu. nak tau gak sape yg calonkan pertukaran diorg. jbtn or skolah. hehehe...nyebok je hasz nie!!! tp nak siasat jgk... :-)

xpela...buat teman2 yg akan berpindah ke skolah baru, best of luck... kami mesti akan rindukan korang. buat teman2 guru yg lain, esk kite akan start ngajar balik. so, kenela mula bsemangat semula. dh cuti lame dh kan... hehehe (sbnrnye tu tuk diri sendri tu...)

okla my beloved diary... ade mase nnt aku update lagi ek. tuk teman2 blogger, kak chik, kak ina, nur, thanks coz still igt kat hasz walaupon hasz dh x brape aktif mcm dulu. lps nie, mayb akan aktif mcm biase. insyaallah...

miss u all...

Thanks Nur... :-)


Dear Diary...
Juz nak share award dr nur... Walaupon dh lame aku x update, tak sangka nur still igt lg kat aku. thank 4 da award nur... harap2 persahabatan kite kekal sampai bile2 walaupon hanya melalui blog. insyaallah, 1 ari nnt kite akan berjumpe... :-)

Saturday, May 23, 2009

...salam...

dear diary...

lamenye aku x ngadap blog nie. bukan ape, agak bz skang nie. keje x penah abis. ade je keje yg nak kene wat. ntahla... mayb aku je kot yg x pandai nak bahagikan mase...

emmm...x tau nak mulakan citer dr mane. nak wat maraton tuk citer aku pon, rasenye mcm dh basi. lame sgt dh... xpela. harap2 lepas nie dptla aku ngadap blog nie slalu... mayb bukan stiap hari, tp skali seminggu pon kira ok gakkan?? hehehe...

sbnrnye, dh rindu kat teman2 blogger yg lain. lame x dgr brita diorg. btw, thanks pd sesiapa yg sempat singgah ucapkan slamat ari guru pd hasz. thanks a lot...

xpela. kte jumpe next time la ek... nak search sumting nie. sambil2 dgr lagu KETULUSAN HATI ost citer Aqso n Madina. best gler lagu tue... x jemu aku dgr. k la. kte jumpe lagi ek. daaaa

Wednesday, April 1, 2009

... bayar hutang...

Tagged by NuR

Hasz dh hutang lame dh tag nie… skang nie baru ade kesempatan nak jawab. Huhuhu... jgn marah ek nur cayang...

10 perkara tentang orang yg TAG hasz... sape lagi...tice nur laaa

1. name manjenye nur... blognyer, cerita dari hati nur...
2. hasz kenal nur dr blog kak su... (klu x silap...hehehe)
3. nur dh berblogging since disember 2008…
4. nur nie pon pendidik gak... same mcm hasz. Ajar kanak2 ribena. Bezanyer, nur ajar math, hasz ajar science.
5. nur sukakan bunyi ombak n melihat lautan luas.
6. nur nie pandai tulis puisi tau…
7. nur nak konvo bulan nie… congratulations dear…
8. nur suke xtvt lasak. Juz like me…
9. makanan favourite nur.. fried yee mee ala cantonese... cube teka mane hasz tau... hehehe
10. n yg paling penting, nur nie penyabar n kuat semangat orgnyer... :-)

10 perkara tentang myself...

1. anak kedua dr 5 bradik.
2. suke jalan2 carik mkn... hehehe...
3. hasz nie lahir kat melaka, tp besar kat key ell... slalu kene perli ngan si dia coz x ngaku org melaka...
4.thn nie, thn ke-4 hasz jd cikgu... emmm…br 4 thn. Ade byk benda yg nak kene blajar lg.
5. jgn x tau... hasz penah dpt award guru paling garang tau. Hahaha... tp skang nie dh ade org rampas takhta ku itu...
6. emmm...hasz nie sensitif sket orgnye... plus cengeng sket. Sedih nangis, marah nangis, hepi pon nangis (kdg2 je laa). Alahai...bilela nak ubah perangai nie hasz...
7. hasz nie pantang tgk air. X kisahla sungai ke, pantai ke, air terjun ke, kolam ke... klu leh berendam, confirm terjun awal2.
8. ha! Hobi hasz… shopping, window shopping n shopping… hehehe… I love shopping…
9. hasz pon suka xtvt lasak... zaman blajar dulu suke join xtvt ngan group rakan muda...
10. love kids.. klu x, xkan apply ngajar kt primary school kan???

mangsa seterusnye...
~ tice muni
~ kak wee
~ shida
~ ieta
~ kak azza
~ kak chik
~ cikgu rashid
~ wiween
jgn marah ekkk... hehehe

Monday, March 23, 2009

...suprise!!!!...


Dear Diary...

terkejut btol aku ngan ape yg si die buat td.
mmg x disangka2.
aku terkejut, tp bibir nie asyik nak senyum jer.
die wat kptsn tu tanpa tanye aku dl.
aku x marah, tp terkejut!!!
excited pon ade...hepi pon ade...hehehe

ape suprisenye?
bile tiba masenye nnt, akanku bgtau pdmu nnt, wahai diariku...

Sunday, March 22, 2009

...seminggu dah berlalu...



Dear Diary...

Pejam celik, pejam celik...seminggu dah berlalu. Esk aku dh kene mulakan semula rutin harian ke sekolah. emmm...seminggu cuti, rase mcm x cukup jer. tp klu cuti lame2, mati kutu gak aku dibuatnye... hehehe

well, dlm seminggu nie sempatla aku p bercuti, wat kelas tambahan n exam ptk. lepas nie, aku dh kene mula ngajar n tempuh krenah2 anak2 muridku yg nakal n manje tu. n aku rase aku dh kene mula serius ngajar bdk2 yr6 aku. mase kelas tambahan aritu, aku sempat drill bdk2 tu ngan teknik manjawab bhgn B. alhamdulillah... diorg mcm dh mula faham n tau teknik menjawab tu. harap2 bdk2 tu leh igt n faham sampaila ke upsr nnt...

aku pon sempat ke kedai buku aritu. p carik buku2 tambahan tuk bdk2 nie. hopefully diorg pon mula bersemangat mcm tice diorg nie. hehehe... eh, tice bersemangat ker? ye la tuuuu... ;-)


next entry aku nak citer psl holiday aku lak la...
x kisahla klu dh basi pon citernyer. hehehe...

Wednesday, March 18, 2009

...risaunyer...


Dear Diary...
Risaunye aku... esk nak amik exam ptk. tp 1 ape pon aku x bace. xde mood laa... tambah2 aku br balik dr holiday. lagila xde semangat nak membace.
tggl 1 paper je lg nak amik. tapi....'virus M' yg melanda tersgtla kuat. nak ngadap buku lgsg xleh. adohai...
emmm...nmpk sgtla kene repeat lg bln 8 nnt. ohhh...tidakkkk...

Sunday, March 15, 2009

...Sirah Junjungan...

Dear Diary...


Sempena sambutan Maulidur Rasul, Isnin lepas, aku ngan si dia sempat p tgk teater Sirah Junjungan-Tahajud Cinta kat Istana Budaya. kami p ngan kak long n abg saiful. alaaa... dpt tiket free. xkan x p. rugi laa... mama n papa x dpt join coz ade majlis kat surau...


b4 ke sana, mmg pening kpala nak pakai ape. xkan nak pakai bj kurung. xkan nak pakai jubah. adoi... so, aku pakai je blause labuh n sluar. aku igtkan jeans xleh nak pakai. manela tau kene formal mase kat sane. rupe2nye x. nasib baik aku x suruh si dia pakai batik. klu x.... mesti kene marah. hehehe.... ni kali ke-2 aku masuk IB nie. 1st time mase tgk teater Tun Fatimah lakonan Fasha Sandha dulu. dh lame sgt dh tu...


Teater Sirah Junjungan ni, diarahkan oleh Erma Fatima. Mlm tu, sempatla aku berselisih ngan ramai artis n celebrity. antara yg aku nmpk, rashidi (husband vee), fara fauzana, azizah mahzan, ramli ms, chef zam n ramai lagi...


mcm semua org tau, teater nie mengisahkan ttg sejarah rasulullah. dr baginda lahir hinggala baginda meninggal dunia. juga cerita ttg tentangan musuh terhadap baginda. suke btol tgk teater nie... lakonan pelakonnye pon best... mlm tu, pnyanyi yg terlibat, Jamal Abdillah n Ct nurhaliza. mmg best suara diorg... tp sedih sket coz aku x bawak camera mlm tu. amik gmbr pon pakai hp je. tp aku x tau mane aku campak wayar hp tu. xde la gmbr nak di publish kat cni. ni akan jd pengajaran pd aku. next time, p memana bwk camera ye tice haz... br best...


btw, pd sesiape yg lom tgk, cubala lapangkan masa tgk teater nie.... best...:-)

Monday, March 2, 2009

...kem motivasi dan kepimpinan...

Dear Diary...

lamenyer aku x update blog. bukan xde mase. leh dikatekan ari2 aku bukak blog nie. cuma mood menulis tu je yg x ade. so...arini, dengan izin Allah, mood tu dtg balik. leh la aku bercerita xtvt menarik dr minggu lepas.

well, kem bermula jumaat 20hb. seramai 57 murid n 10 org guru terlibat. bayangkan, kul 2 ptg nak bertolak, kul 12 ade lg yg dtg pd aku bgtau die nak join. adoi laaa... sebenarnye program nie tuk thn 6 jer. tp memandangkan murid tahun 6 kami cuma 41 org, so, kami buka pd pengawas, pengawas PSS n pengawas sukan. bkn semua murid tahun 6 dpt join. ade yg parents x bg, ade yg hadapi masalah kewangan...

kem motivasi nie diadakan di Eco Kid Adventure, Alang Sedayu Gombak. suasananye best. mcm kat kampung. ade sungai lagi... bdk2 ppuan dok dlm umah. bdk2 lelaki dok dlm khemah. bdk2 mmg xcited abis. al-maklumla, diorg nie bkn senang nak kuar dr area flat perumahan diorg. nampak jer sungai, lglaaaa... klu u all nak tau, empunya kem nie, en jinggo. juga seorang blogger. dulu aku slalu bace comment die dlm blog kak azza. rupe2nye, diela tokey Eco Kid nie... x sangka lak leh jumpe...

xtvt yg disediakan oleh mereka mmg best. ade xtvt nite walk, team building, kembara si buta, n yg paling best tuk bdk2 tu, mestila mandi sungai n mandi air terjun. aku nie kan jenis yg pantang nampak air. ari pertama sampai, bdk2 tgh wat ice breaking, aku dh mandi sungai. esoknye, lepas bdk2 wat xtvt kembara si buta, aku mandi lg. bile diorg p mandi air terjun, aku join gak... hehehe

b4 p mandi air terjun, kami kene redah hutan dulu. dlm ati aku mmg berdoa spy x kene gigit ngan pacat. yela...kawasan tu kewasan lembab. so...phm2 la... aku ade gak berborak ngan en jinggo ttg sains. x sangka btol. byk btol ilmu sains die. malu gak aku nie... guru sains, tp fakta sains cukup limited. so, tice hasz...xkan x paham2 lagi. tambahla ilmu tu... byk2kanla membace... nie asyik bace majalah wanita, nur n dara.com jer...

xtvt yg paling aku xleh nak lupe, xtvt burung antu. tp murid2 lelaki jer yg terlibat. coz b4 wat xtvt tu, ade xtvt ape ntah. alaaa...yg wat bdk2 igt kat parents diorg n nangis2 tu... so, girls lepas nangis masing2 trus tdo. x sempat nak wat ape. yg boys, still memekak. ape lg.... gunakanla alasan bising tu tuk denda diorg.

kitorg ikat mate diorg, n ckp nak bwk p kubur org asli. tp sbnrnye kami bwk dlm area tu jer. x kuar pagar pon. xtvt nie ustaz fakhrur yg handle. b4 bawak boys nie, die mmg marah abis kt diorg. tegur attitude bdk2 nie. kuat mencarutla... maki2 kwn la... buli kwn la... mmg btol2 punye marah. aku ngan kak linda tgk pon takut. n ustaz pesan, klu ade ape2 yg berlaku, cara nak mintak tolong cume leh azan jer. klu x, kami mmg x p ke tempat diorg.

so, bile dh lepaskan bdk2 nie dok sorg2...kami mulakanla acara kami. mengacau bdk2 nie. jgn x percaye...ade yg menangis!!! yg azan sekerat je pon ade coz x hafal. n paling aku kagum bile tgk bdk thn 4 yg ade blajar j-qaf tu. siap leh bace doa dlm bhs arab. rupenye x sia2 j-qaf nie diperkenalkan. mmg berkesan walaupon aku tau bkn pd semua murid. tp klu dibandingkan ngan abg2 diorg yg drjh 6 tu, aku rse diorg leh bangga ngan diri sendri.

sbnrnye, kami amik kesempatan nie tuk kembangkan diri bdk2 tu. biar diorg terdedah sket ngan dunia luar. mayb kwn2 blogger x tau keadaan skolah aku. xpela...next time, klu ade kesempatan aku akan ceritakan serba sedikit ttg skolah aku n latar belakang anak2 murid aku tue... aku harap, lepas nie kami still dpt wat xtvt yg mcm nie. bkn tuk kami, tp tuk anak didik kami....


xtvt team building...



xtvt kembara si buta...


...tgh bermandi lumpur... cian die...


...meredah sungai semasa xtvt kembara si buta...


...nite walk. bdk2 nie kene denda coz bising...
dh mcm pelarian dh... hehehe

byk lg gambar...klu sudi tgkla kat my fotopages...

juz klik kat http://haszhashim.fotopages.com/


Wednesday, February 18, 2009

semarakkan rasa kasih...

Juz nak share gift dr si dia. eh, bukan senang tau nak dpt gift dr dia... slalunye, slain dr blanje mkn, hadiah yg die penah bg bukan calang2 tau... kdg2 terasa gak nak hadiah yg diidamkan oleh semua gadis2 manje... yg simple...(hehehe...gediknye ayat tu...)

last friday, si dia hadiahkan sekuntum bunga mawar merah. eh, jgn salah faham... kami x sambut pon valentine's day tu. tp entah kenapa aritu dia pilih tuk bg aku bunga. tak penah bg pon sebelum nie...

tp, yg x bestnye ade sikit perselisihan faham antara kami mlm tu. aku sedih sesgt... puncanye sbb dia nak suprisekan aku n p beli bunga. tp x bgtau. dia ckp yg dia dh sampai umah. pdhal die kuar ngan mmbr die. aku bknnye mengongkong die. juz informla yg dia kuar ngan mmbr... emmm...tp salah aku la kot... x patutla aku mrh2 kat die. cian kat dia... sorry dear...

mase die bg xplaination, dia ckp die bg bunga nie coz nak semarakkan rase kasih dia pd aku. wow! romantiknye... hehehe... mase dpt bunga tu, aku mmg terharu. happy pon ade. tp bile rase mrh kuasai diri, ucap trima hasih pon x. muncung sedepa jer. terukkan aku nie... huhuhu...

teddy bear tu lak dia bg seminggu sebelum tu. mase tu kami p mines coz nak tgk wayang. mase tgh mkn pizza, aku nmpk gerai yg jual bear nie. so, aku main2 je la ckp kat dia yg aku nak teddy bear tu. dia tny yg mana. aku ngan slambanye jwb yg pink, yg paling besar tu. lps abis mkn, dia trus bhenti dpn gerai tu. n minta salesgirl tu, bear pink nie. eh, aku main2 jer... die serius lak. dh la harga bear nie mhl. separuh dr harga sewa bilik die tau... serba salah aku dibuatnye...:-(

tp aku hepi dpt bear nie. ade gak yg temankan aku dlm bilik, since adik dh masuk asrama penuh. dok sorang2...bowink!!!



thanks dear...
sorry 4 everything...

Terima Kasih...

Dear Diary...

arini aku nak publish friendship card dr cikgu rashid-kerdipan bintang. kad ni dh lame diambil dr blog beliau. tp arini jer berkesempatan nak tulis en3 nie. sebelum nie...xde mood nak menaip, walaupon ari2 aku ngadap laptop nie...

to cikgu rashid, thanks 4 da card. semoga tali persahabatan yg dibina, kekal selamanye... :-)


seronok blogging nie...
leh jumpe ramai kawan2...
walaupon x pernah bersua muka...

Saturday, February 14, 2009

Dear Diary...

video nie aku 'curik' dr pendrive si dia... mula2 tu, saje je nak tgk. tapi bile dh tgk, trus suka... n aku trus save dlm laptop aku tanpa kebenaran si dia. sbnrnye aku penah tgk video nie dlm laptop iela dulu...

well, ape yg nak dijadikan isu kat cni??? klu tny si dia knp dia suke video nie, dia jawab awek korea tu cun giler... huhuhu. kecik ati aku. tau la aku nie buruk... pd aku, aku akan tertanye2 ade lagi ke lelaki sebaik tu di muka bumi nie? yg sanggup korbankan diri dia, demi tuk org yg dia sayang???

jom kite tgk video ni sama2... best... ;-)

video

Saturday, February 7, 2009

...salam persahabatan...

Dear diary...

arini aku terlebih rajin sket... aku create friendship card tuk mmbr2. walaupon x cantik, n sederhana je, aku harap diorg trima card aku nie sebagai tanda persahabatan. hehehe...

tuk teman2 blog, silala amik friendship card dari hasz khas tuk u all... thank coz sudi jd mmbr hasz. harap2 kte akan bjumpe 1 ari nnt. insyaallah... n tuk silent reader, klu u all ade blog, silala amik card nie n tempek kat blog korang gak tau. klu xde, amik n set as desktop background korang. hehehe...

sebenarnye, hasz tau ade kwn2 lame yg penah bace blog hasz nie... mcmne hasz tau? coz bile jumpe, diorg akan tny pasal si dia. terkejut gak bile diorg tny sbb hasz x penah bercerita. bile hasz tny mane diorg tau, diorg ckpla yg diorg bace blog. so...korang2 ni la yg jd silent reader... amik tau card tu. jgn x amik... sayaaaang korang semua... :-)




...kongsi...

Dear Diary...
arini aku dpt email dari si dia. tentang 10 wasiat Imam Hassan Al-Banna. si dia kate, alang2 blog aku ni ade gak org yg sudi nak bace, ape salahnye klu aku masukkan email tu sebagai en3 aku. leh la berkongsi ilmu... :-)
10 Wasiat Imam Hassan Al-Banna

1. Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walaubagaimana keadaan sekalipun.

2. Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis-majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.

3. Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab Fushah kerana bahasa Arab yang betul itu adalah syiar Islam.

4. Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.

5. Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6. Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.


7. Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu perbuatan yang sia-sia malah menyakiti hati orang.

8. Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa- apa yang memberi kebajikan.

9. Berkenal-kenalanlah dengan setiap Muslim yang ditemui kerana asas gerakan dakwah ialah berkenal-kenalan dan berkasih-sayang.

10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.

Tuesday, February 3, 2009

...alahai anak murid ku...

Dear Diary...

arini ade sumting yg happen dlm kelas aku. nak marah pon ade, nak ketawa pon ade... kelas aku start kul 7.40 ngan murid2 5 cerdik. n as usual, ari slasa giliran diorg masuk makmal sains. oleh sebab K.P aku dh ubah susunan meja last 2 weeks, so aku dh ubah kedudukan murid. x mcm yg diorg duduk awal tahun dulu.

nak dijadikan crite, slh sorg anak murid aku x dtg last week. maknenye, mase aku bg tempat duduk baru, die xde. aku lak pagi td mmg xde mood plus perut lak tgh sakit. paham2 jela. sakit org pompuan... so...

budak2: tice, zul x tau tempat duduk die katne. minggu lepas die x dtg.
tice hasz: laaaa...xkan xde sorg pon yg ingt tempat duduk zul. ahli kumpulan xkan x igt?

budak2 mulala bising suruh si zul nie duduk kat meja sana la... meja sini laaa... aku lak tgh isi buku kawalan ponteng. bile tgk x settle lagi...

tice hasz: okla. klu tice check nama nnt, tice denda group tu. mcmne leh x igt ahli sendri...
tice hasz: ok zul. awk duduk antara farah n hafizah.

zul still blur n tesengeh2...

tice hasz: zul... awk duduk antara farah n hafizah.

zul still blur...

tice hasz: zul... awak duduk antara farah n hafizah. di antara tu maksud die katne?

tetibe zul nangis. laaaa... pulak dah. rasenye aku x tengking pon. tinggi suare pon x . pegang rotan pon x. pukul pon x. cubit pon x. jentik pon x. yg pasti, aku x bgn pon lagi dr krusi guru... adohai...

actually, zul ni mmg manje sket orgnye... last year pon die nangis gak dlm kelas aku. sbb xde partner nak wat xperimen. n sbb yg paling utama, die x dtg mggu sblmnye plus budak2 lak xnak wat xperimen ngan die. so, die nangis laa... last2 aku la yg jd partner die. :-)

sambung citer arini, lepas zul dh dpt tempat duduk, aku trus pasang lcd n komputer. trus jer ngajar mcm biase. n si zul nie la yg paling becok. blajar pulak psl binatang, mcm2 contohla yg die bg. alhamdulillah...dh ok dh die.. aku gelak je... zul...zul...

abis mase sains, n b4 diorg balik ke kelas, budak2 nie salam aku. bile aku sedar si zul nie ade imej baru, aku tegurla. hensem zul arini. mcm mawi. coz die botakkan kepala die. sengeh je zul... alahai anak murid ku... :-)

lepas nie guru kelas 5 cerdik masuk ngajar balik lepas cuti bersalin.
mesti aku dh x rapat ngan budak2 nie... aku skang nie guru kelas sementara diorg aje.
huhuhu...

...tolong...

Dear Diary...

semalam aku ke kebun papa tuk kali ke-3. emmm...sbelum nie, p mase musim panas. kali nie p mase musim hujan lak. sampai2 je kebun, aku ngan papa trus p kat area bunga kantan. area tu kat lembah sket. kawasan lembap. tgk bunga kantan banyak, aku pon xcited la... tebang punye tebang, (eh, kite panggil tebang ke tuk bunga kantan tu? hentam ajelaaaa) dptla 1 beg. puas ati..

then b4 naik, aku rase sakit pd jari aku. n aku nampak sumting. trusla aku menjerit. "papa, papa ape nie?" hei, guess what? rupe2nye pacat. eeeee...geli!!!! papa trus tolong buangkan. walaupon pacat tu still kecik lagi, tapi aku geli...hish...geli sesgt... bile sampai kebun papa (kebun papa atas bukit), papa suruh check kat but. takut2 ade pacat lagi. mula2 aku tgk xde. oklaaa... pastu bile tgk papa tarik sluar, ade 3 ekor kat bhgn atas but papa. aku jeritla. ape lagi... time2 nie la nak test vokal. hehehe...

pastu aku tiru la ape yg papa wat. rupe2nye kat ngan but aku pon ade. Ya Allah...gelinye. agak besar lak tu.. x tahan... huhuhu... n skali lagi aku test vokal (menjeritlaaa). papa tolong bakarkan pacat tu bagi mati. aku mmg geli ngan pacat. nak tgk pon x nak. n baru aku teringat. mase potong2 kantan td, aku nampak sumting atas tanah. aku igtkan cacing. aku biar je la. rupe2nye pa alif cat... alahai...

bile tgk jari yg kene gigit pacat td berdarah, aku trus amik gambar send kat adik n si dia (sempat lagi tu...) hehehe.. kononnye bukti la aku ke kebun. emm...tapi x kisahla. walaupon kene pacat, aku tetap nak p kebun lagi. best tolong temankan papa kat sane. n pokok cili yg aku tanam dulu dh mula nak berbunga. sronoknye... :-) lagipon kebun papa kurang pacat. coz kt kebun papa agak panas. atas bukitla katekan... aku xdela risau sgt.. lps nie aku xnk turun dh kat area lembah tu. serik beb...


...eeee...darah...
sampai je kat kebun papa, aku rase pening n mcm nak pitam
x tau la sbb kurang gula ke, blood pressure ke or mayb mabuk darah
hehehe... ade2 ajer...

Monday, February 2, 2009

...sate kajang...

dear diary...

semalam dpt gak aku tunaikan hasrat hati nak mkn sate. sbnrnye, nie semua mun punye psl... coz dia nak p celebrate besday dia with her hubby. siap tny tempat sate lagi. trus la aku rase tringin nak mkn. nak join mun, rasenye x patut kot. org tu tgh syok2 dating ngan hubby die, aku lak nak nyebuk. hehehe...

mesti semua nak tau mcmne aku dpt tunaikan hasrat hatiku ini ngan cepat skali. hahaha... sbnrnye, lepas publish en3 smlm, aku trus msg si dia...

b watpe 2?
kt utm..cri bhn...syg dh mkn?
x lg.. cek my blog. ade sumting tuk b...
okies

okla, ptg sat g kt p mkn k..kt p kajang
hehehe... org ckp bl b free. klu x free, xpela.. :-) sy tau b bz..
ptg sat g k..ble b abih kije nie k..xpn, kt diner kt kajang mlm nie k
sy ikut je..

hahaha...sukenye aku!!! dlm kul 5.50 si dia msg ajak kuar. n kitorg singgah ttwangsa dl. nak tgk xtvt yg diorg jalankan sempena hari wilayah. ramai btol org kat sane. n mcm2 xtvt. rock climbing, flying fox, shuffle, basikal bmx n mcm2 lagi. kat astaka lak org2 tgh wat raptai tuk majlis mlm tu.
lps solat maghrib, br bertolak ke kajang. emmm...mkn sampai puas. hehehe...b4 balik, si dia ckp... ok dh bwk mkn sate dh. pasni jgn ngadu2 kat blog.
hehehe... thanks dear... :-D

poster hari wilayah...


...gayatnye...
...si dia...

...kami...

Sunday, February 1, 2009

boriiiiingggg!!!

dear diary...

arini aku rase boring sesgt. dhla esk still cuti... aku x tau nak wat ape. si dia lak skang ni tgh bz ngan projek master. so, tinggal la aku sorg2... :-(

smlm, seharian si dia kat utm. carik bhn, prepare tuk proposal dia. coz arini dia nak p jumpe lecturer. so, aku dok umah je la. x kuar ke mane2 pon. arini pon same. mama papa p kenduri. adik2 p main boling ngan kak long. aku je yg dok umah. malas nak join... ntah kenapa. malas nak bsiap mayb... so, ngadap laptop n jelajah la blog2 org. hehehe...

xpela...thn nie mayb kami akan kurang kuar same2 coz aku kene la paham situasi dia. xkan nak mintak dia layan krenah aku je kan... emmm...besar gak pengorbanan aku nie. hehehe... tp x sebesar pengorbanan yg die wat tuk sambung blajar tu...

well, ape2 pon aku tetap akan support dia dr blakang. mane yg aku leh tolong, aku tolongla. contohnye...tolong print ke, tolong binding ke, tolong antar p fotostat ke..hehehe. kiranye tolong la gak kan? nak tolong study, sumpah aku x phm ape yg dia blajar. dia penah tunjuk soalan exam dia. eeee...gerun aku tgk. apela org engineering nie blajar????

tetiba rase mcm nak mkn sate kajang la plak... bila la si dia free nie???

Sunday, January 18, 2009

...qiamulail...


alhamdulillah...

pagi tadi aku, adik, mama n papa sempat ikut serta qiamulail yg diadakan kat surau kg. puah. emmm...sbnrnye, ngan rase rendah diri, aku ngaku nie la kali pertama aku ikut qiamulail. sebelum nie mmg x penah...
papa dr smlm pesan suruh kami tdo awal. takut ngantuk lak nnt. tepat kul 3.30 pagi, mama kejutkan aku ngan adik tuk bersiap. tp kami still berlengah, melayan mate yg ngantuk. bile dgr je suara papa panggil, trus terjaga. hilang trus rase ngantuk tu... :-)
sampai jer kat surau, ramai gak org yg dtg. ade yg tdo kat surau malam td. org pompuan ade dlm 2 saf. sblm mula, lampu2 semua ditutup. tp xdela gelap sgt. lampu luar masih terpasang. aku doa sgt2, jgnla aku ttdo. alhamdulillah... hlg rase ngantuk tu.
aku sbnrnye x tau turutan solat sunat tuk qiamulail. nasib baik sebelum solat, ustaz tu ajar dulu. ape yg perlu dibuat n ape yg perlu dibaca. mula2 kami wat solat tahajud 4 rakaat. lepas tu, solat tasbih 4 rakaat. solat taubat 2 rakaat. solat hajat 2 rakaat ngan witir 3 rakaat. lepas solat subuh, kami ade kuliah subuh n ustaz tu terangkan kelebihan qiamulail...
papa ckp, dh lame surau x adakan qiamulail. last skali mase tahun aku amik SPM. ishh...lame btol tu... lepas nie, klu ade lagi, n klu diberi kesempatan aku nak ikut lagi qiamulail nie. insyaallah...
mase kuliah subuh adik sempat ckp "angah, hensem ustaz tu. rugi angah x pakai spec." ishhh...ade ke patut... :-)

...kebun papa...

dear diary...

semalam aku ikut papa p kebun. dkt ngan area ulu yam. dah lama papa x naik since partner papa meninggal dunia bulan 8 dulu. n we all x bagi papa p sorang2. takut pape berlaku. memandangkan aku sorg jer yg ade kat umah, so aku ikutla papa. mama xnak p. takut penat... adik lak skolah ganti. zaim keje. kak long n iela dh mmg xde kat umah. aku la peneman. nasib baik la aku nie jenis yg lasak gak. hehehe... sbnrnye dh lame dh plan nak naik kebun. tapi, stiap kali plan, ari mesti hujan. nsb baik smlm cuaca baik...


kitorg bertolak pon dh lewat. kul 9 lebih. on da way, papa sempat belikan aku kasut but phua chu kang. hehehe... yg tinggi tu. papa cakap klu pakai sport shoes takut licin nnt. n papa tnye si dia x nak join ker. aku jwbla mayb dia tdo lmbt smlm, so dia x join. klu x, stiap kali plan nak p, si dia yg bersemangat...


sampai kat sane, ari dh panas dh. n kebun papa nie atas bukit. so, kami mendaki la... letih btol. sakit kaki. sampai je kat atas tu, aku rase nak mcm pitam coz oksigen x sampai ke otak (mayb laaa). lepas rehat n minum air, baru rase ok sket.


pastu aku trusla terjah kebun papa. banyak pokok yg dh hampir mati. mayb x dijaga n cuaca panas. syg sgt. pokok cili padi, yg dulu berbuah byk pon dh kering. pokok bunga kantan pon tinggal sket je coz ade org amik. daun kunyit pon dh kering. pokok buah yg lain, confirmla x berbuah. bukan musim... n yg paling nyata, rumput n lalang dh panjang...


acara pertama, aku mula menebas semak2 yg tumbuh kat area pokok cili. aku tgk papa wat senang jer. sekali hayun, dh tercantas semak2 tu. aku lak, dua tiga kali wat, barula tercantas. siap pakai 2 tangan lagi. adehhh... pastu aku p kat area pokok serai lak. kat cni aku pakai cangkul. sambil gembur2kan tanah, aku cabutla rumput yg ade. lagi senang...


letih gak... tapi best. kat atas tu sejuk jer... angin kuat. rase mcm xnk turun. lepas papa abis meracun, n hampir kul 12, kami balikla. papa cakap cuti raye cina nnt leh p lagi. nnt aku nak p tanam pokok cili laa... nak tgk, naik x klu aku tanam. klu adik2 ikut nnt, lah la kami p mandi kat air terjun. bestnyer... letih, tapi best!!! hehehe


al-fatihah wat arwah haji osman... semoga rohnya dicucuri rahmat. amin...

..minggu yg memenatkan...

salam...

lame rasenye aku x update blog nie... bukan ape... penat sesgt. last week, setiap ari ade meeting. kalah CEO syarikat tau. letih... ari2 balik lewat. lepas kelas je, terkejar2 p meeting. adoi... ni jadual meeting aku...

isnin - meeting panitia sains
selasa - meeting PPSMI
rabu - meeting tahun 6
khamis - meeting BKS n hari anugerah cemerlang
jumaat - meeting PIBG.

lengkap seminggu... harap2 next week dh xde meeting yg libatkan aku dh... leh la aku siapkan buku jadual kehadiran kelas. byk yg tertangguh nie... huhuhu

pelikkan... waktu ngajar 14 waktu jer. tapi still x siap keje. hehehe...

Monday, January 12, 2009

...our activity...

dear diary...
actually xde ape yg nak diceritakan. juz nak share aktiviti kami last friday. lepas waktu skolah, aku ke mydin tuk beli barang2 kelas. memandangkan esoknye ade gotong royong, jadi aku p beli barang tuk hias n tuk wat jadual bertugas murid.
agak2 dlm kul 2 lebih, aku msg si dia. tny samada nak pesan pape x. lmbt btol die reply... bile dh reply, aku saje2 je tny...
"b tdo ke? ke p ikut org berarak? hehehe"
"tgh join org berarak ni."
"biar btol b ni... saje je kn?
"klu x pcy, nnt b bg tgk gmbr."
"b p ngan sape 2? x kene tgkp ke?
"x... ni tuk tentang tindakan israel..."
"k... take care tau..."
ni la antara gmbr yg sempat si dia snap... dr masjid tabung haji until kedutaan US...


malamnye kami ke sogo tuk beli sluar keje si dia. almaklumla... sogo sale tuk membercard. mmg giler2 die punye sale. sampaikan 70% diskaun. ramai sesgt org kat sane. org lain yg nak beraya, org lain yg shopping sakan...hehehe...
nasib baikla duit aku dh masuk kat asb. xde la bershopping. juz temankan si dia beli sluar jer... klu x, aku pon akan jd antara org yg tgh memilih brg2 mase tu... hehehe... lepas tu, kami lepak kedai mamak. n kat cnila si dia mula citer pengalaman dia berarak siang td. mcm x percaye je... mmg x sangka dia akan join...
sampai kat umah, ade lagi benda yg perlu dibuat. jadual bertugas. so, dgn semangat yg berkobar2, aku mulala menggunting nama anak2 muridku. n aku tampalkan atas kertas keras. jadila jadual bertugas tuk murid2 5 cerdik tahun nie...
sorila ek anak2 ku tersayang... teacher nie x kreatif. harapkan computer jer laaa... hahaha

ni la hasil kerja ku yg x seberapa... mmg aku ngaku. aku langsung x pandai seni... SPM dulu pon x amik subjek seni tu. rasenye blaja sampai form3 je kot... sori.... ;-)

Sunday, January 11, 2009

...ujian pertama 2009...

dear diary...

klu dirujuk pd tajuk, mesti org heran. xkan baru seminggu skolah, dh wat ujian... biar btol??? actually, ujian tu bkn tuk murid. tp tuk teacher diorg nie...

bayangkan, baru 2 hari skolah, aku dh demam. tekak nie pedih yg teramat... btol2 x thn. ari khamis, da worst day. rase mcm nak lepak dlm surau jer. memandangkan ade kelas, aku telan je la panadol. alhamdulillah...lega sket. lehla aku ngajar sket2 walaupon ngan suara yg serak. bdk2 pon ok.. xdela bising sgt. arini pon still batuk2 n selsema. harap2 cepatla sembuh...

aku rase mungkin sbb habuk kapur kot. ye laaa...dh lame x main ngan kapur. cuti sakanla kate kan.. klu skolah2 lain mayb dh guna white board. tp skolah aku still guna papan hijau. tu yg wat aku slalu demam kot. x tahan ngan habuk kapur tu... harapkan mase sains je aku leh bwk bdk2 masuk makmal n guna lcd. nk bagi nota pon taip kat komputer jer..

xpela... ape ajer kekurangan yg ade kat skolah tu aku terima. yg penting, aku dpt trus ngajar anak2 aku tu. mayb teacher diorg nie yg kene mkn vitamin kot tuk kuatkan daya tahan diri tu... hehehe...

btw, ari khamis lepas gpk1 jumpe aku. ade sorg cikgu sains baru akan masuk. n diorg tarik salah satu kelas aku. 5 bestari... nmpknye, x dptla aku trus ikut kelas aku tu. so, skang kelas sains aku tinggal 2 kelas jer. bayangkan, waktu aku ngajar cuma 14 waktu seminggu. bosannyer!!!!


Sunday, January 4, 2009

...satu permulaan baru...

dear diary...

esok dh mula sesi persekolahan 2009. aku dh bersedia ke tuk hadapi hari esok??? jawapannye...ya! aku dh sedia. harap2 tahun nie aku dapat harungi segala dugaan n cabaran dgn yakin. n aku harap tahun nie aku dpt pecahkan rekod result UPSR. klu dh 2 tahun berturut2, murid yg dpt A dlm sains hanya 8 org, aku harap tahun nie akan bertambah bilangannya. well... tahun baru, azam baru n semangat baru.
to all teacher out there... selamat mula bertugas... senyum2 slalu n jangan garang2... hehehe...

...aktiviti arini...

dear diary...
arini aku kuar ngan si dia p mid valley. si dia plan nak p tgk wayg... so, sampai2 jer kami trus p bratur. pilih2 pny pilih, si dia pilihla citer bedtime stories. actually, aku x tau pon citer nie pasal ape. dh x ikuti perkembangan wayg dah skang nie. aku pon ikut jer laa... kami dpt tiket kul 5.30pm. tuk wayg kul 3.30pm dh penuh. yg tinggal seat depan je... aku xnak. sakit kpala nnt...
lepas p beli tiket, kami ke tempat fav. kami. ape lagi... MPH laaa... lepak2. bace majalah... tetiba aku nampak 1 buku yg mnarik minat aku. aku pon ape lagi... suruh si dia pilih 1 buku, than kami p duduk kat 1 sudut. nak tau buku ape? buku rahsia blogger.. sbenarnye, aku bace tajuk besarnye je... subtitle tu termiss la plak... lepas bace sket, barula perasan topik utama buku tu.. tp ade beberapa point dr penulis yg aku setuju psl blogging nie... antaranye... kita dpt share pendapat n bertukar2 pandangan ngan blogger lain... n kita dpt ramai kawan melalui blog nie... walaupon kite x penah berjumpe. btol x? yg lain2 die byk xplain mcmne nak wat duit ngan blog.

nie la bukunyer...

yg nie lak pilihan si dia... emmm...org lelaki. x abis2 ngan kereta.. :-)

majalah kedua yg si dia bace... aku pon tumpang sekaki... hehehe

lepas puas lepak kat MPH, kami ke surau tuk solat. pastu...ape lagi. isi perutla. aku ajak si dia mkn pizza. tertunai dh la janji aku pd dia, nak blanje dia piza coz dpt result cemerlang sem lepas. lagipon, dh lame kami x p mkn piza. berbaloi la gak... next week aku akan blanje family aku mkn pizza gak sempena bonus yg aku dpt bln lps. dh lame dh janji.. tp dr dpt gaji, smpi skang x tertunai. ade je halangan... hrp2 next week kami dpt kumpul 1 family... x sabar rasenye.... :-)

citer bedtime stories nie sesuai sgt ditonton 1 family. citernye ringan jer. xde lgsg aksi ganas n over romantik... biase2 jer. emmm...klakar. 1 panggung gelak tgk citer nie... aku puas ati la. coz aku ni kan simple je orgnye... tp si dia kate bosan. hehehe... dia yg pilih... :-)

sempat masuk butik sembonia td. terbekenan handbag putih. harganye.... rm300 lbih. adooiii...x mampu den. bile tnye pendapat si dia, dia kate mcm mak datin. ade ke patut... kak azza, cube2la usha handbag tu, klu cantik, bgtau ek... nak mintak pendapat nie. hehehe...

...dedikasi dari kakchik...

Dear diary...

arini aku ngendap blog kakchik n ternampakla dedikasi dr kakchik tuk warga guru. n...ade kakchik senaraikan gak name aku kat ctu. bangga rasenye... hehehe...

so, ngan rase x malunye aku amik n tempek kat blog aku. eh, bukan slalu dpt dedikasi mcm nie... n tuk pengetahuan kakchik, hasz dh p carik buku tu kat MPH td. tp x jumpe... nnt nak p carik lagi... :-)

Thursday, January 1, 2009

...selamat tahun baru 2009...

selamat tahun baru 2009 tuk semua teman2 blogger n sesape je yg sudi bace blog aku nie... harap2 tahun 2009 akanmemberikan sinar baru dlm hidup kite n semoga kita menjadi insan yg lebih positif...
p/s: sudi2 la amik kad ucapan yg x seberape nie...
ikhlas dr hasz wat semua teman2...

...merai sebuah kejayaan...

Dear Diary...

result PMR dh diumumkan. alhamdulillah... adik dpt 8A. abg saiful ckp, dh nangis2 kat skolah mase amik result aritu. aku dh agak dh. tambah2 p skolah ngan kak long. dua2 ratu air mata... hahaha... mesti dh jd mcm drama melayu kat skolah tu. :-)

malamnye, kami p celebrate kejayaan aida kat restoran tupai2. penah dgr x? kat ngan istana negara. aku pon 1st time p sana. makanannye pon sdp2. klu nak mkn nasik pon leh. nak steambot pon leh... harganye pon leh tahan. sesuaila ngan makanan yg die sediakan. memandangkan mlm tu hujan renyai2 n perut pon lapar, kami pilih nasik. lauk yg kak long pilih, ikan siakap masak ape ntah (resepi special restoran tu. aku x igt name die...), udang mentega, tomyam, lala buluh, ayam, n baby buncis. sdp... n 1st time gak aku mkn lala buluh (eh, btol ker name tue ek???)

ayam... (x igt msk ape...)


udang mentega... hehehe


nie la lala buluh tue... gmbr x brape cntk coz snap pakai hp murah...



tomyam campur...

to aida, u make us proud. harap2 kejayaan sentiasa iringi aida slalu....

...cabaran 2009...

dear diary...

ari selasa lepas aku ke skolah tuk meeting guru n meeting kurikulum. alhamdulillah...semuanye berjalan lancar. n tugasan aku tuk 2009 pon dah dikurangkan.. harap2 tahun depan aku dpt wat yg terbaik tuk diri aku n murid2...
lepas meeting, semua guru dpt jadual mengajar masing2. n this year, aku still kene ngajar murid2 yr6. org ckp, once dh pgg yr6 mmg susah nak lepas. btol ker??? beza ngan tahun lepas, tahun 2009 aku kene ngajar kelas pertama lak. mayb diorg rotate kot coz yg ade 2 kelas jer...
emmm...ni la cabaran aku tuk this year. n aku rase agak berat la gak.. klu last year aku juz target lulus tuk anak2 murid aku, this year aku perlu target A lak. n aku perlu siapkan serba sedikit bahan ngajar. nak kene mula carik soalan2. mesti diorg dh lupe tajuk2 yr4 n yr5. so, aku kene ready dr skang...
slain yr6, aku akan ngajar yr5. bawak bdk2 yr4 aku last yr. diorg ok x dpt aku ngajar? emmm...boring x diorg tgk aku nnt??? adoi...2 tahun ngadap aku, ntah2 diorg boring kot... nak wat ape ek? any idea??? hehehe...
so, teacher hasz... get ready 4 ur next challange. chaiyok! chaiyok! hehehe...