Sunday, January 18, 2009

...kebun papa...

dear diary...

semalam aku ikut papa p kebun. dkt ngan area ulu yam. dah lama papa x naik since partner papa meninggal dunia bulan 8 dulu. n we all x bagi papa p sorang2. takut pape berlaku. memandangkan aku sorg jer yg ade kat umah, so aku ikutla papa. mama xnak p. takut penat... adik lak skolah ganti. zaim keje. kak long n iela dh mmg xde kat umah. aku la peneman. nasib baik la aku nie jenis yg lasak gak. hehehe... sbnrnye dh lame dh plan nak naik kebun. tapi, stiap kali plan, ari mesti hujan. nsb baik smlm cuaca baik...


kitorg bertolak pon dh lewat. kul 9 lebih. on da way, papa sempat belikan aku kasut but phua chu kang. hehehe... yg tinggi tu. papa cakap klu pakai sport shoes takut licin nnt. n papa tnye si dia x nak join ker. aku jwbla mayb dia tdo lmbt smlm, so dia x join. klu x, stiap kali plan nak p, si dia yg bersemangat...


sampai kat sane, ari dh panas dh. n kebun papa nie atas bukit. so, kami mendaki la... letih btol. sakit kaki. sampai je kat atas tu, aku rase nak mcm pitam coz oksigen x sampai ke otak (mayb laaa). lepas rehat n minum air, baru rase ok sket.


pastu aku trusla terjah kebun papa. banyak pokok yg dh hampir mati. mayb x dijaga n cuaca panas. syg sgt. pokok cili padi, yg dulu berbuah byk pon dh kering. pokok bunga kantan pon tinggal sket je coz ade org amik. daun kunyit pon dh kering. pokok buah yg lain, confirmla x berbuah. bukan musim... n yg paling nyata, rumput n lalang dh panjang...


acara pertama, aku mula menebas semak2 yg tumbuh kat area pokok cili. aku tgk papa wat senang jer. sekali hayun, dh tercantas semak2 tu. aku lak, dua tiga kali wat, barula tercantas. siap pakai 2 tangan lagi. adehhh... pastu aku p kat area pokok serai lak. kat cni aku pakai cangkul. sambil gembur2kan tanah, aku cabutla rumput yg ade. lagi senang...


letih gak... tapi best. kat atas tu sejuk jer... angin kuat. rase mcm xnk turun. lepas papa abis meracun, n hampir kul 12, kami balikla. papa cakap cuti raye cina nnt leh p lagi. nnt aku nak p tanam pokok cili laa... nak tgk, naik x klu aku tanam. klu adik2 ikut nnt, lah la kami p mandi kat air terjun. bestnyer... letih, tapi best!!! hehehe


al-fatihah wat arwah haji osman... semoga rohnya dicucuri rahmat. amin...

2 comments:

KakChik said...

Assalamualaikum hasz.

Seronok bunyinya aktiviti berkebun hasz dgn papa tu. Banyak membakar kalori tu, mendaki, mencantas rumput - berpeluh sakan kan?
Ah, teringat masa ikut ayah ke kebuh durian menanam nenas, banyaknya pacat...
Kat atas bukit takde pacat ke hasz?

Hasz said...

kak chik...
papa ckp klu hujan mmg ade pacat. sbb tu la bile nmpk mcm nak hujan papa x ajak hasz naik. takut hasz menjerit kot. hehehe...

klu p slalu, leh kurus nie... Ahaks..