Tuesday, June 16, 2009

...kecoh + pening...

Dear Diary...


smlm aku start ari pertama persekolahan ngan migrain. awal2 pg kpla dh rase berat. berdenyut2. dlm kete, otw nak ke skolah rase nk tmuntah jer... adeh...knp lak nie??? nsb baik kat skolah, aku ade spare panadol... telan je la...


sampai kt skolah, dlm pening2 aku ttp hepi coz jumpe mmbr2. mcm bdk2 skolah la plak. masing2 bcerita, bgosip n mcm2 lg la. n brita yg plg sensasi smlm, ttg pertukaran 2 org guru skolah tu. bkn memohon tukar. tp ditukarkan... skolah yg calonkan...


ikut critanye, surat dr jbtn sampai mase cuti skolah ari tu. mintak skolah cadangkan nama guru ikut opsyen yg jbtn mintak. sains, BI n kajian sosial. masalahnye, skolah kami lebihan guru BI, math, kajian sosial n pjk. guru yg kene kuar, guru BM n BI. mmgla cikgu BM tu ajar sains. tp dia bukan opsyen. dlm kedudukan guru pon dia x dikira tuk opsyen sains tp di tagging tuk opsyen BM. mestila die x puas ati. diantar lak ke skolah yg kurang guru BM. klu die kuar, skolah aku yg akan kurang guru BM. sape nak cover kelas die tue???


alasan yg GB bagi coz skolah kami lebih guru sains. eh, ape lak!!! xkan die x tau. dr tahun lepas guru yg opsyen sains cuma 2 org jer. aku n sorg lagi cikgu lelaki. yg lain cuma convert ke sains tuk bolehkan diorg ajar subjek tu n dpt elaun bisp. aku rase die tau mksd opsyen nie. bkn die x penah jd GPK. sbb ade yg convert, nmpk mcm skolah tu terlebih guru sains. tp, diorg bkn opsyen...


yg lagi sadisnye, bile salah sorg tny alasan knp die dipindahkan, GB aku leh jwb, tny HAZNEEZA. eh, mcm aku nie ade kuase je nk tkr2 kan org. knp lak nak tny aku? nsb baikla akak tu pandai jwb. sbb die tau, tu bkn keje aku. klu aku yg wat pon, mesti arahan dr pihak pentadbir.

btol la tu! xkan la aku nk wat sendri, tandatangan sendri. mcmla tandatangan aku tu laku sgt sampai leh tukarkan org. dh la xde jawatan. jahat2 aku nie, aku xkan tikam kwn sendri. biarla ramai cikgu kt skolah tu. xdela byk sgt mase ngajar... hehehe... xdela. lg ramai, lg meriah...


lps waktu sklh smlm, GB panggil aku masuk bilik die. still psl isu pertukaran nie. die ttp ckp yg opsyen sains ni tlebih. adoi...bkn aku x explain psl opsyen nie. bile die still tegaskan sklh tlebih guru sains, aku senyap je la. malas nak ckp dh. dh bgtau byk kali, tp still degil. biaq pi la kat dia... aku tau die pggl aku sbb akak tu bgtau yg aku ckp sklh x lebihan guru sains. so, dia nak aku btolkanla ape yg aku dh ckp. eh, aku nie kan guru data skolah. ape yg aku ckp, bdsrkan data la. bkn xde black n white psl bilangan guru nie... n sape suruh dia ckp kt aka tue tny aku psl isu nie. aku jwbla ngan jujur. adoi...makin pening aku nie.


dear diary... btolla ckp mama. bkn senang nak jd ketua nie. bnyk yg nak dfikirkan. n bkn senang nak jd ketua yg disukai semua org bawahan die. pd aku senang jer. jd ketua, tegasnye biar bertempat. dgr cadangan dr semua pihak. bkn cadangan kroni je... n jgn amik kesempatan kenekan org lain sbb masalah peribadi. right??? hehehe...

kepimpinan melalui teladan...

6 comments:

Anonymous said...

Yes.. If cakap pasal jdk pemimpin, jdk ketua, along SETUJU sesangat.. Memang bukan senang dan yang paling penting kena selalu ingat yang KITA nantilah yang akan disoal di akhirat nanti..

Anonymous said...

Yes.. If cakap pasal jdk pemimpin, jdk ketua, along SETUJU sesangat.. Memang bukan senang dan yang paling penting kena selalu ingat yang KITA nantilah yang akan disoal di akhirat nanti..

NuR said...

wah..hasz
tegas gitu..
bagus tauu

kakchik said...

Walaupun kakchik takde la faham sangat apa yang hasz dok cerita ni tapi intipatinya yang kakchik blh ambik ialah GB sepatutnya bincang dulu dgn guru2 & kenal pasti betul2 sapa yg sesuai ditukar. Naya juga kat guru yg kena tukar kalau dia tak patut ditukar. Betul... bukan mudah menjadi pemimpin, sebab tu kadang2 diri sendiri pun kita tak terpimpin.

en_me said...

tegasnyerr ghitewww..

.::WaNiE::. said...

kalau udah namanya ketua, jgn harap le sumenye suke :)

be prepared ye hasz :)