Monday, March 2, 2009

...kem motivasi dan kepimpinan...

Dear Diary...

lamenyer aku x update blog. bukan xde mase. leh dikatekan ari2 aku bukak blog nie. cuma mood menulis tu je yg x ade. so...arini, dengan izin Allah, mood tu dtg balik. leh la aku bercerita xtvt menarik dr minggu lepas.

well, kem bermula jumaat 20hb. seramai 57 murid n 10 org guru terlibat. bayangkan, kul 2 ptg nak bertolak, kul 12 ade lg yg dtg pd aku bgtau die nak join. adoi laaa... sebenarnye program nie tuk thn 6 jer. tp memandangkan murid tahun 6 kami cuma 41 org, so, kami buka pd pengawas, pengawas PSS n pengawas sukan. bkn semua murid tahun 6 dpt join. ade yg parents x bg, ade yg hadapi masalah kewangan...

kem motivasi nie diadakan di Eco Kid Adventure, Alang Sedayu Gombak. suasananye best. mcm kat kampung. ade sungai lagi... bdk2 ppuan dok dlm umah. bdk2 lelaki dok dlm khemah. bdk2 mmg xcited abis. al-maklumla, diorg nie bkn senang nak kuar dr area flat perumahan diorg. nampak jer sungai, lglaaaa... klu u all nak tau, empunya kem nie, en jinggo. juga seorang blogger. dulu aku slalu bace comment die dlm blog kak azza. rupe2nye, diela tokey Eco Kid nie... x sangka lak leh jumpe...

xtvt yg disediakan oleh mereka mmg best. ade xtvt nite walk, team building, kembara si buta, n yg paling best tuk bdk2 tu, mestila mandi sungai n mandi air terjun. aku nie kan jenis yg pantang nampak air. ari pertama sampai, bdk2 tgh wat ice breaking, aku dh mandi sungai. esoknye, lepas bdk2 wat xtvt kembara si buta, aku mandi lg. bile diorg p mandi air terjun, aku join gak... hehehe

b4 p mandi air terjun, kami kene redah hutan dulu. dlm ati aku mmg berdoa spy x kene gigit ngan pacat. yela...kawasan tu kewasan lembab. so...phm2 la... aku ade gak berborak ngan en jinggo ttg sains. x sangka btol. byk btol ilmu sains die. malu gak aku nie... guru sains, tp fakta sains cukup limited. so, tice hasz...xkan x paham2 lagi. tambahla ilmu tu... byk2kanla membace... nie asyik bace majalah wanita, nur n dara.com jer...

xtvt yg paling aku xleh nak lupe, xtvt burung antu. tp murid2 lelaki jer yg terlibat. coz b4 wat xtvt tu, ade xtvt ape ntah. alaaa...yg wat bdk2 igt kat parents diorg n nangis2 tu... so, girls lepas nangis masing2 trus tdo. x sempat nak wat ape. yg boys, still memekak. ape lg.... gunakanla alasan bising tu tuk denda diorg.

kitorg ikat mate diorg, n ckp nak bwk p kubur org asli. tp sbnrnye kami bwk dlm area tu jer. x kuar pagar pon. xtvt nie ustaz fakhrur yg handle. b4 bawak boys nie, die mmg marah abis kt diorg. tegur attitude bdk2 nie. kuat mencarutla... maki2 kwn la... buli kwn la... mmg btol2 punye marah. aku ngan kak linda tgk pon takut. n ustaz pesan, klu ade ape2 yg berlaku, cara nak mintak tolong cume leh azan jer. klu x, kami mmg x p ke tempat diorg.

so, bile dh lepaskan bdk2 nie dok sorg2...kami mulakanla acara kami. mengacau bdk2 nie. jgn x percaye...ade yg menangis!!! yg azan sekerat je pon ade coz x hafal. n paling aku kagum bile tgk bdk thn 4 yg ade blajar j-qaf tu. siap leh bace doa dlm bhs arab. rupenye x sia2 j-qaf nie diperkenalkan. mmg berkesan walaupon aku tau bkn pd semua murid. tp klu dibandingkan ngan abg2 diorg yg drjh 6 tu, aku rse diorg leh bangga ngan diri sendri.

sbnrnye, kami amik kesempatan nie tuk kembangkan diri bdk2 tu. biar diorg terdedah sket ngan dunia luar. mayb kwn2 blogger x tau keadaan skolah aku. xpela...next time, klu ade kesempatan aku akan ceritakan serba sedikit ttg skolah aku n latar belakang anak2 murid aku tue... aku harap, lepas nie kami still dpt wat xtvt yg mcm nie. bkn tuk kami, tp tuk anak didik kami....


xtvt team building...



xtvt kembara si buta...


...tgh bermandi lumpur... cian die...


...meredah sungai semasa xtvt kembara si buta...


...nite walk. bdk2 nie kene denda coz bising...
dh mcm pelarian dh... hehehe

byk lg gambar...klu sudi tgkla kat my fotopages...

juz klik kat http://haszhashim.fotopages.com/


2 comments:

Rashid said...

alaa kasihannya.. hasz, naper dera bebudak tuu? kejamnya..hehe..

Suka tengok kerjasama yang terjalin di sebalik setiap aktiviti..

hasz said...

eh, bukan dera... belajar tu. hehehe...
bkn slalu diorg main lumpur or meniarap atas jln raye mlm2... ahaks...